A Naspolya pálinka
A naspolya, az a gyümölcs, mely nem kifejezetten szép, inkább csúnyácska megjelenésével nem igazán hívja fel magára a figyelmet a polcokon. Azonban ne ítéljük el a külső alapján, hiszen a naspolya valódi kincseket rejt.
Naspolya pálinka készítése
A naspolya pálinka készítése nem okoz különösebb kihívást. Az ideális állapotban, vagyis amikor már egyszer vagy kétszer megcsípte a fagy, édes és kissé szottyos, a gyümölcs könnyen feldolgozható. A kémhatása enyhén lúgos, így a gyenge savazás jót tesz neki. A hideg időben ügyeljünk a cefre megfelelő hőmérsékletű helyiségben való elhelyezésére, hogy az erjedés ne álljon le.
Tápanyagok és jótékony hatások
A naspolya egészségügyi előnyei, például a magas pektintartalom, a vasban és C-vitaminban gazdag tartalma, valamint a vérszegénység elleni hatása. A naspolya nem csak finom, hanem egészséges is. Kiemelkedő pektintartalma révén segíti az emésztést, hatásos székrekedés és hasmenés esetén is. A gyümölcs lassítja a szénhidrátok felszívódását, és magas antioxidáns és C-vitamin tartalma miatt a védekezőrendszer természetes erősítője. Vasban is gazdag, így vérszegények számára különösen ajánlott.
Története és elterjedése magyarországon
A naspolya Magyarországra való bevezetése valószínűleg a világkereskedelem növekedése során történt, valószínűleg Olaszországon keresztül. A különböző fajták között a hollandi óriás naspolya, a Nottingham naspolya és a Szentesi rózsa naspolya népszerűvé váltak a magyar kertészetekben.
Elterjedése óta főznek naspolya pálinkát hasonlóan a kertben megtalálható többi gyümölcshöz.
Hol kapható
Naspolya pálinkát a kis főzdék közül többen is előállítanak, azonban ezek beszerzése nehézkes. A nagyok közül egyedül a Gyulai pálinka készíti. Mivel a gyümölcs csak nagyon korlátozottan szerezhető be és azt is drágán, így a belőle készült pálinka is borsos, egy 0,35L-ess üveg 12-13.000 Ft-ért kapható, ami azt jelenti, hogy a naspolya pálinkának 38.000 Ft literje.