A Naspolya pálinka

A naspolya, az a gyümölcs, mely nem kifejezetten szép, inkább csúnyácska megjelenésével nem igazán hívja fel magára a figyelmet a polcokon. Azonban ne ítéljük el a külső alapján, hiszen a naspolya valódi kincseket rejt. Az október végén, november elején érkező naspolya jelentősége télen értékelőik fel, amikor nem válogathatunk a gyümölcsök között. Az október végén, november elején érkező szedési szezon érdekessége, hogy a gyümölcsnek egy-két hideg napra van szüksége ahhoz, hogy a szedést követően elérje azt a finom édes ízt. Legjobb, ha már puha, barna héjú gyümölcsöt választunk fogyasztásra, melynek íze édeskés és karakteres. 

Naspolya pálinka készítése

A naspolya pálinka készítése nem okoz különösebb kihívást. Az ideális állapotban, vagyis amikor már egyszer vagy kétszer megcsípte a fagy, édes és kissé szottyos, a gyümölcs könnyen feldolgozható. A kémhatása enyhén lúgos, így a gyenge savazás jót tesz neki. A hideg időben ügyeljünk a cefre megfelelő hőmérsékletű helyiségben való elhelyezésére, hogy az erjedés ne álljon le.

A naspolya pálinka kóstolása egyedi élmény. Különleges aromája a gyümölcs sajátosságait hozza ki, és igazi felüdülés a megszokott gyümölcsös párlatok után. A pálinka mellett érdemes megismerni a naspolya egyéb felhasználási lehetőségeit is, például lekvár, zselé, sajt, vagy akár gyümölcslé formájában 
ömlesztett naspolya

Tápanyagok és jótékony hatások

A naspolya egészségügyi előnyei, például a magas pektintartalom, a vasban és C-vitaminban gazdag tartalma, valamint a vérszegénység elleni hatása. A naspolya nem csak finom, hanem egészséges is. Kiemelkedő pektintartalma révén segíti az emésztést, hatásos székrekedés és hasmenés esetén is. A gyümölcs lassítja a szénhidrátok felszívódását, és magas antioxidáns és C-vitamin tartalma miatt a védekezőrendszer természetes erősítője. Vasban is gazdag, így vérszegények számára különösen ajánlott.

Története és elterjedése magyarországon

A naspolya Magyarországra való bevezetése valószínűleg a világkereskedelem növekedése során történt, valószínűleg Olaszországon keresztül. A különböző fajták között a hollandi óriás naspolya, a Nottingham naspolya és a Szentesi rózsa naspolya népszerűvé váltak a magyar kertészetekben.

Elterjedése óta főznek naspolya pálinkát hasonlóan a kertben megtalálható többi gyümölcshöz.A magyar kertészek gyakran termesztik, mivel jól alkalmazkodik a hazai éghajlathoz. A naspolyafa a melegebb területeket kedveli, de jól tűri a téli hideget is. Kultúrnövényként vált népszerűvé.

Hol kapható

Naspolya pálinkát a kis főzdék közül többen is előállítanak, azonban ezek beszerzése nehézkes. A nagyok közül egyedül a Gyulai pálinka készíti. Mivel a gyümölcs csak nagyon korlátozottan szerezhető be és azt is drágán, így a belőle készült pálinka is borsos, egy 0,35L-ess üveg 12-13.000 Ft-ért kapható, ami azt jelenti, hogy a naspolya pálinkának 38.000 Ft literje.